Vinden blåser vart den vill - vi blåste vidare


tisdag 2 augusti 2016

Natans supergranola to die for

Om man varken tål gluten, vetestärkelse eller majs finns det inte så många flingsorter att välja på när man köper sin frukostmat. Och sonen går inte på att det skulle vara gott att äta bovetecornflakes eller något annat substitut som kostar som drottningens juveler. Då återstår alltså att göra något själv.

Med inspiration från Start-paketen kom så detta recept till. Och den här bullmamman är inte intresserad av komplicerade grejer i köket - det är så mycket annat som är krångligt - jag vill hellre att det där med bakning till barnen faktiskt ska bli av. Så here goes, min enkla granola för födoämnesöverkänsliga. Sockerkänsliga göre sig icke besvär:

I en bakplåtspappersklädd långpanna blandas:

500 g rent havregryn
2 dl havrekli (om man klarar rester av gluten, annars blir t. ex. mandelmjöl jättegott)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1 dl vatten, eller så mycket att det blir smulor när man blandar ihop. Det går lättast för hand.



Baka i ca 30 - 40 min på 175 grader. Vänd granolan emellanåt, ca var tionde minut. Låt torka färdigt på eftervärmen. Man kan gärna blanda i russin i efterhand. Men sedan är det klart.

Ingen disk (nästan). Inga ledsna magar. Inga utpumpade föräldrar. Bara glada mätta barn. Win. Win.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar